Бил Гейтс: Да се фокусира вниманието само върху слънчевата и вятърната енергия е опасно

Лидия Делирадева 27 ноември 2018
Бил Гейтс Бил Гейтс

В интервю за телевизионния канал HBO, Бил Гейтс сравнява яростните привърженици на слънчевата и вятърната енергия с тези, които принципно отричат изменението на климата. Според съоснователя на Microsoft, и в двата случая хората мислят твърде ограничено и не искат да оценят адекватно общата картина. Този подход е неефективен и дори опасен, смята Гейтс.

Като аргумент, Гейтс изтъква кръгова диаграма, показваща основните източници на емисии на парникови газове. Най-големият дял от замърсяването - 25% - се генерира в процеса на производство на електроенергия. Приблизително същото количество CO2 се произвежда от селското стопанство. Третото и четвъртото място са заети от промишлеността (21%) и транспорта (14%). Около 10% от емисиите идват от други източници, а 6% се генерират от сградите.

„Електричеството е само една четвърт от проблема и трябва да го решим на 100%. И за да се намери решение, трябва винаги да се взема предвид тази диаграма", отбелязва филантропът.

Бил Гейтс предлага цялостен подход към глобалните климатични предизвикателства. Една от стъпките е широкото разпространение на електрически автомобили. „Засега електрическите автомобили не са масови. Но ако това се случи, ще се доближим до целта".

Време е също така човечеството да премине от естествено месо към синтетични аналози. Още през 2013 г. в своя блог Гейтс отбеляза, че в бъдеще, с нарастването на населението, няма да има достатъчно месо, за да се хранят всичките 9 милиарда души. Но насилственото преминаване на вегетарианска диета е невъзможно. Решение могат да бъдат растителни аналози на месото. Те се разработват от стартъпите Beyond Meat и Memphis Meats, в които Гейтс вече е инвестирал няколко милиона долара.

Необходимо е да се промени съществуващият подход и в други области, включително в промишлеността. В интервюто Гейтс предлага да се използват нови принципи за производството на стомана и торове, тъй като тези отрасли имат значително въздействие върху околната среда.

Независимо от всички мерки, Гейтс вече се готви за глобална климатична катастрофа, която смята за неизбежна. През октомври той оглави Глобалната комисия за адаптиране към измененията на климата, която обещава да помогне на най-уязвимите региони да се адаптират към глобалното затопляне, а в същия месец, на среща в Брюксел, Бил Гейтс заяви, че ще финансира европейски разработки в сферата на чистата енергетика в размер на 100 млн. евро

Някои островни народи вече са осъзнали заплахата. Така например Вануату планира да бъде първата в света, която ще заведе дело срещу съседните страни и петролните и газови компании, които произвеждат най-много замърсявания.