Джак Ма: Бъдещето на световната търговия са дребният бизнес и продажбите онлайн

Ивана Тодоровска 03 октомври 2018
Джак Ма Джак Ма

„Технологиите не могат да бъдат спрени. Единственото, което можем да направим, е да ги приветстваме", това посочи Джак Ма, съосновател и изпълнителен директор на китайската компания Alibaba по време на форума на Световната търговска организация (СТО) в Женева, съобщи Xinhua. Той е категоричен, че бъдещето на световната търговия са дребният бизнес и продажбите онлайн.

Все повече и повече търговия се реализира през дигитални платформи и ще бъдат създадени и предложени нови начини за доставка на продукти и услуги, посочи Роберто Азеведу, генерален директор на СТО.

„През следващите 30 години, 80% от малкия бизнес ще бъде облагодетелстван от глобализацията. През 2030 г. над 85% от бизнеса ще е онлайн. 99% от търговията ще е в интернет и по-малко от процент ще се извършва офлайн", допълни Ма.

Изпълнителният директор на Alibaba посочи още, че докато сега виждаме надписи, че нещо е произведено в Китай, произведено в САЩ или в Швейцария, то през 2030 г. ще виждаме „произведено в интернет".

Според ръководителя на СТО, новите технологии се увеличават, заедно с това и рисковете за околната среда. Това предизвиква начина, по който светът мисли за търговията.

"Ако има правилно взаимодействие, особено по отношение на обществените политики, до 2030 г. технологичната революция би могла да помогне за увеличаване на ръста на търговията с около 30 процентни пункта", каза Азеведу.