Еврозоната не показва признаци на значимо икономическо възстановяване

Ивана Тодоровска 05 декември 2018
Евро Евро

Еврозоната не показва признаци на значимо икономическо възстановяване на фона на Италия, която е на ръба на рецесията, след като популисткото правителство влезе в битка с европейските власти относно плановете за харчене.

Инерцията в региона на 19-те държави е на най-слабото си ниво повече от две години, а търговската и политическата несигурност помагат за по-ниската степен на доверие. Върху икономическата активност миналия месец натежа Италия, където рисковете от второ тримесечно свиване се увеличават, пише Bloomberg.

Данните идват в решаващо време за Европейската централна банка, където политиците са изправени пред продължителни признаци на икономическо отслабване преди окончателното решение за тяхната програма за купуване на облигации. Длъжностните лица не оставят съмнение, че са решени да ограничат покупките на активи до края на годината, като обещаха да запазят значителна степен на стимулиране чрез реинвестиране на матуритетни облигации.

"Районът остава заклещен", каза Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit. "Отговорите на проучването подчертаха засилващите се притеснения за Брекзит и търговската война, изнемогващ автомобилен сектор и нарастваща несигурност по отношение на икономическите и политическите перспективи".

Перспективите в Италия са особено мрачни. Правителството влезе в конфликт с Европейската комисия по повод бюджета си, едва половин година след като дойде на власт. Производството в страната намалява в два поредни месеца, а коефициентът на безработица, който вече е сред най-високите в 19-те страни от еврозоната, се увеличава.

Във Великобритания, където депутатите обсъждат предложението за Брекзит на министър-председателя Тереза ​​Мей, ръстът в доминиращата индустрия на услугите е застрашен, като данните от Purchasing Managers’ Index сигнализираха за икономически растеж от само 0,1% през последните три месеца на годината.

Изменението за производството и услугите в еврозоната спадна до 52,7 през ноември от 53,1 през октомври. В знак, че забавянето започва да се отразява на пазара на труда, заетостта се е увеличила с най-слабите си темпове за почти две години през ноември.

Еврото спада с 2,5% спрямо долара през последните три месеца и се понижава спрямо почти всички валути от G10 през този период.

Досега политиците твърдят, че икономиката на региона се връща към нормалния си темп на разширяване. И все пак, бизнес оптимизмът е на най-ниското си ниво от края на 2014 г., добавяйки към "рисковете за растежа в 2019 г.", смята Уилямсън.