Най-голямата датска енергийна компания инвестира $30 млрд. в зелена енергетика

Лидия Делирадева 04 декември 2018
Вятърна енергия Вятърна енергия

Компанията Orsted, която до 2017 г. носеше името DONG Energy, възнамерява да инвестира 30,3 милиарда долара в зеления енергиен сектор до 2025 г.

Освен с дейности в нефтения и газовия сектор, енергийната компания активно се занимава и с възобновяеми енергийни източници. Днес Orsted се счита за един от най-големите оператори на вятърни електроцентрали в света.

Компанията отбеляза, че от 75% до 85% от планираните 30 милиарда долара ще бъдат инвестирани в създаването на крайбрежни вятърни електроцентрали. Други 15% до 20% ще отидат за изграждането на ветроенергийни паркове на сушата, а не повече от 5% от инвестициите ще бъдат насочени към биоенергия и разработването на решения за клиентите.

Изпълнителният директор на Orsted Хенрик Поулсен поясни, че сегашният капацитет на вятърните електростанции на компанията съставлява около 12 ГВт., докато до 2030 г. той трябва да надвишава 30 ГВт.

В последно време много нефтени и газови компании се ангажираха да инвестират в зелена енергия. Например норвежката Statoil също обяви готовността си да инвестира по-активно в тази област.

Неотдавна Fоrbes България съобщи, че кинозвездата Арнолд Шварценегер и Цюрихският университет са основали "Инициатива за зелена икономика и финанси".

А в последния доклад на Международната енергийна агенция относно възобновяемите източници на енергия се посочва, че до 2023 г. по света ще бъдат разположени допълнителни мощности в размер на 1,3 теравата.