Роботите ще ускорят двойно доставките на DHL

Лидия Делирадева 04 декември 2018

Отделът за логистика на немската компания за експресни доставки DHL ще инвестира 300 милиона долара през 2019 г., за да модернизира 60% от складовете си в Северна Америка. Сензорите на Интернет на нещата ще позволяват на роботите да работят рамо до рамо с хората.

Подобни технологии вече се използват в 85 предприятия на DHL, т.е. приблизително в 20% от складовете в САЩ и Канада. Новата инвестиция ще позволи да се модернизират още 350 складове от общо 430. Сега в тях работят 35 000 служители.

Производствените роботи на компанията Locus Robotics и подобни на тях ще работят заедно с хората, подготвящи поръчките за доставка. Впрочем, DHL все още не е избрала доставчика на оборудване, подчертава Скот Саредин - ръководител на DHL Supply Chain North America. Според него, компанията е в преговори с две дузини производители на роботехника и системи за автоматизация на производството.

Основната задача на роботите ще бъде комплактацията на пратките. С тяхна помощ производителността ще се увеличи повече от два пъти, уверяват от DHL.

Следващия септември в Чикаго ще бъде открит иновационен център на DHL за изследвания и разработки в областта на логистиката. Той ще допълни вече съществуващите в Европа и Азия институти на компанията.

Японските пощи също вече използват технологиите за доставка на пратки. Първият полет на дрон-доставчик се проведе на 7 ноември. Дронът излетя в 9 часа сутринта в град Минамисом и след 15 минути вече се намираше в село Намие. Разстоянието между населените места е 9 км.

А норвежката пощенска служба подписа споразумение за сътрудничество със стартъпа Buddy Mobility и повери доставката на пощенски пратки на роботи. Пощенските роботи приличат на кутии с колела, движат се със скорост 6 км/ч. и могат да доставят поща потенциално до 100 адреса на ден.