Фондът на Бил и Мелинда Гейтс инвестира в разработка на противозачатъчни таблетки за мъже

Лидия Делирадева 04 декември 2018
Лекарства Лекарства

Фондът на Бил и Мелинда Гейтс инвестира в редица проекти, които могат да променят света към добро - от въвеждането на чиста енергия до създаването на високотехнологични тоалетни. Сега фондът ще отпусне около 1 милион долара на изследователи от университета в Дънди (Великобритания), които разработват ефективен мъжки контрацептив.

Първите опити за създаване на противозачатъчни хапчета за мъже бяха вдъхновени от появата на хормонални контрацептиви за жени в средата на 20-ти век. За съжаление, в тази посока не беше отбелязан кой знае какъв напредък. Към днешна дата единствените надеждни мъжки контрацептиви са презервативите. А единствената алтернатива е вазектомията.

В повечето случаи досега учените се опитваха да създадат хормонален препарат, който спира производството на сперматозоиди, но всички прототипи имат сериозни странични ефекти - от наддаване на тегло до поява на акне.

Най-успешната версия представлява гел с тестостерон и прогестин, който трябва да се втрива в раменете. Неговите изпитания започнаха в девет града по света през това лято.

Британските изследователи обаче тръгнаха по друг път. Те не искат да спират производството на сперматозоиди, а вместо това изследват проби от пациенти с безплодие, чиито сперматозоиди не могат да проникнат в яйцеклетките поради нарушения на подвижността или проблеми с ориентацията. След това учените възнамеряват да имитират тези ефекти с помощта на химически препарати.

Екипът е уверен, че вече съществуват необходимите съединения - просто трябва да бъдат открити. За целта изследователите ще тестват вещества от различни химически библиотеки, като се започне от Калифорнийския университет, където се съхраняват данни за 13 000 потенциални лекарства срещу тропически болести.

Според прогнозата, за да се тестват всички кандидати ще са необходими около две години. Засега не е ясно кой ще пръв ще създаде ефективен мъжки контрацептив - изследователите от Великобритания или екипът, който тества хормоналния гел. Изследванията в цял свят обаче показват, че когато ако се появи подобно средство, мъжете с готовност биха го използвали.

Харвардски изследователи разработват начин да правят промени в сперматозоидите, с цел да намалят риска от болестта на Алцхаймер и други заболявания. Обаче подобни експерименти може скоро да бъдат замразени: американските чиновници възнамеряват да затегнат контрола след скандал с китайския изследовател, който обяви раждането на първите генетично редактирани деца.