Китайският конкурент на Spotify – Tencent Music –прави днес IPO за $1,2 млрд.

Николай Нейчев 03 декември 2018
tencent tencent

Китайската услуга стрийминг на музика Tencent Music стартира днес дългоочакваното си първично публично предлагане (IPO) на фондовата борса в САЩ, което се очаква да събере до 1,2 млрд. долара. Това се случва в идеален момент за компанията, след като всички капиталови пазари по света се представят много силно. Позитивната вълна дойде от примириеto между САЩ и Китай по търговската война и временното преустановяване на въвеждането на реципрочни вносни мита.

Компанията, която е дъщерно дружество на холдинга Tencent Holdings, се надява да събере между 1 млрд. и 1,23 млрд. долара от борсата в Ню Йорк. В Китай тя има 700 млн. активни потребителя и 120 млн. клиенти, които плащат месечен абонамент. За сравнение най-популярната подобна услуга в западния свят Spotify също направи IPO в САЩ тази година, като тя има 191 млн. потребителя и 87 млн. клиенти с месечен абонамент. Пазарната оценка на компанията се повиши от 8 млрд. долара на 24 млрд. долара след IPO-то, въпреки че почти никой не искаше да продава от акциите, което остави отворен въпросът доколко тяхната цена наистина е реалистична.

Бързане за точния момент

Според проспекта Tencent Music ще продаде 82 млн. депозитарни разписки на стойност между 13 и 15 долара всяка. Други 12 млн. акции могат да бъдат продадени при активиране на специална клауза.

Компанията първоначално очакваше да събере 2 млрд. долара, вместо сега обявените 1,23 млрд. Според източник на Ройтерс обаче компанията предпочита да побърза и да използва благоприятния момент на временно стабилизиране на отношенията САЩ-Китай, за да се представи пред американските инвеститори.

„Не си заслужава риска да се изчаква още за евентуално повишаване оценката на компанията, поради големия брой геополитически променливи", обясни той.

Това ще бъде едно от най-големите IPO-та на китайска компания, след онлайн видео платформата iQiyi през март, която събра 1,6 млрд. долара.