Американски инвестиционен фонд възнамерява да купи германската Osram Licht

Лидия Делирадева 03 декември 2018
Osram Osram

Кой от нас не си е купувал крушки и други осветителни тела на фирмата Osram? И винаги сме ги асоциирали с високо германско качество.

Според източници на Bloomberg обаче, американската компания Bain Capital обмисля закупуването на германската Osram Licht AG, чиито акции се повишиха с повече от 15% при обявяването на евентуалната сделка. В резултат на това, сумата по сделката може да надхвърли 4 милиарда долара.

Представителите на двете фирми обаче засега отказват да коментират ситуацията. Според източници от информационната агенция, американският фонд не е единственият претендент за германския производител на осветителни тела.

Osram стана самостоятелна компания преди пет години, след като напусна групата Siemens AG. През октомври 2017 г. двете си казаха „последно сбогом”, след като Siemens продаде дела си от 17% за 1,4 млрд. долара.

През тази година компанията Osram се сблъсква с някои финансови проблеми: цената на акциите от началото на годината вече е намаляла наполовина, а дружеството два пъти направи предупреждения за спада в печалбите, които са причинени от общия спад на пазара на осветителни устройства и намаляване на търсенето от страна на производителите на автомобили.