Услугата за управление на проекти Asana стана компания „еднорог" с оценка от $1,5 млрд.

Лидия Делирадева 03 декември 2018
Asana Asana

По данни на агенция Bloomberg, в лидер на инвестиционния кръг се превърна фондът на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор - Generation Investment Management. Той също така беше водач в кръга, който се проведе през януари тази година, със сума от 75 милиона долара, когато компанията Asana бе оценена на 900 милиона долара.

Настоящият кръг от инвеститори включва фондация Founders Fund, 8VC и Benchmark, които и преди това са инвестирали средствата си в услугата, както и рисковите компании Lead Edge Capital и World Innovation Lab - новите инвеститори на Asana.

Asana планира нови инвестиции в стартирането на център за данни във Франкфурт, а също така и в откриването на офис в Сидни, както и в разширяването на екипа в Токио.

Компанията съобщи, че днес нейната услуга се използва и за нея плащат 50 000 екипа, а около един милион повече ползват безплатната ѝ версия.

Основател на компанията и неин ръководител е съоснователят на Facebook Дъстин Московиц. Той отбеляза, че получаването на статут на „еднорог” е само началото на един дълъг път и компанията трябва да расте 10 или 100 пъти повече в бъдеще.

Наскоро Forbes България публикува списък на американските технологични компании, които са станали еднорози през 2018 г., както и писа, че Китай вече е страната, в която има най-голям брой стартиращи компании, които са успели да привлекат над 1 млрд. долара инвестиции, известни в стартъп средите като „еднорози".