Българският фонд за финансиране Eleven обяви нови 8 компании, които ще подкрепи

Николай Нейчев 27 ноември 2018
Eleven Eleven

Българският фонд за рисково финансиране Eleven обяви 8 нови компании, които ще подкрепи в развитието им. Институцията съобщи, че са разгледали кандидатурите на повече от 200 стартиращи фирми, преди да направят своя избор. Практиката на фонда е да инвестира от 100 000 евро нагоре в компании, приоритетно развиващи се в технологичния бранш, като срещу това получава миноритарен дял собственост. До момента за първите 5 години от дейността си Eleven е финансирал развитието на 150 компании.

Междувременно преди месец Eleven обяви програма за подкрепа на финтех компании съвместно с един от двата водещи картови оператора Visa.

Ето и кои са новите одобрени:

  • BeeSmart Technologies – компанията разработва дигитален продукт за отглеждане на пчели. Целта на услугата е стопаните по-добре да познават състоянието и поведението на пчелите си чрез технологии за обработка на данни. Кошерите се снабдяват с датчици, които в реално време предават информация на алгоритъм, който изчислява поведението на насекомите и позволява на стопаните да понижат разходите си за отглеждане, като същевременно защитят пчелите от болести.
  • Colibra – застрахователна компания, която си поставя за цел да децентрализира застрахователния бизнес. Целта е да се въведе блокчейн платформа за обработка на застрахователни искове, която да елиминира конфликти между застраховател и клиент. Първият проект на компанията е в туристическите застраховки.
  • eBag.bg – онлайн магазин за хранителни продукти, който вече има 12 000 клиенти в София, като обработва над 250 доставки всеки ден.
  • Gtmhub – разработва софтуерен продукт, с който служителите на компаниите могат да следват зададена стратегия и план за изпълнение чрез метода цели и ключови резултати (Objective and Key Results-OKR). Може да се свързва с 100 източника на данни и да автоматизира следенето на ключовите резултати в реално време.
  • Havelock – изгражда система, с която продуктовите мениджъри от модната индустрия да управляват проактивно задачите си. Продуктът вече се използва от компанията за апаратурна козметология IPL Bulgaria. Новата версия ще бъде представена през пролетта на 2019 г.
  • NitroPack – подобрява Google PageSpeed оценката на даден уебсайт. Постоянно оптимизира сайтовете, така че посетителите винаги да получават бързо зареждаща се страница.
  • Noble – платформа за набиране на кадри, която използва препоръки, така че да осигури намирането на търсения кандидат в рамките на седмица. Изплаща възнаграждение на всички участници на база приноса им.
  • SMSBump – автоматизиращо мобилно приложение за собственици на онлайн магазини, което цели увеличаване на продажбите. Има интеграция с Shopify, BigCommerce, OpenCard и WooCommerce. Представя по-добър резултат от съобщенията по email, защото sms-ите са по-лични.