Българската банка „Ти Би Ай" купи 9% дял в норвежка дигитална банка

Николай Нейчев 08 ноември 2018
Ти Би Ай банк Ти Би Ай банк

Българската банка „Ти Би Ай банк" е придобила миноритарен дял в норвежката дигитална банка Monobank ASA за 6 млн. евро. По този начин тя става собственик на 9% от частно пласираните акции на Monobank, регистрирани на фондовата борса в Осло.

Monobank е директна или дигитална банка – тоест тя няма клонове, а оперира основно чрез мобилно приложение за смартфон, която има представителство в Норвегия и Финландия. Основана е през 2015 г. и към момента притежава нетен кредитен портфейл от 360 млн. евро и управлява активи в размер от 3,5 млрд. евро. Развива се успешно в скандинавския регион като модерна дигитална банка с високоефективни бизнес дейности, базирани на иновативни технологии. Предлага депозити и потребителски кредити без обезпечение.

„Ние от TBI Bank вярваме, че тази инвестиция ще ни позволи да споделяме най-добрите практики с една от скандинавските финтех банки. Това е в съответствие с нашата стратегия да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение.Този миноритарен дял е първата стъпка в потенциалното сътрудничество с Monobank като част от стратегията ни за развитие на бизнеса в скандинавския регион", коментира Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF Financial Services, финансовата компания, която е собственик на „Ти Би Ай банк".

Въпреки че е от по-малките банки у нас, "Ти Би Ай Банк", която е специализирана в потребителското кредитиране, декларира печалба от 25,5 млн. лв. към края на третото тримесечие на годината. Финансовата институция управлява активи на стойност 773 млн. лв., които се увеличават през последната година с 16% на годишна база. Портфейлът с потребителски кредити на банката възлиза на 386 млн. лв.