Компанията за „копаене" на биткойн BitFury привлече финансиране от $80 млн.

Николай Нейчев 07 ноември 2018
Bitcoin Bitcoin

Американската компания за „копаене" на криптовалути BitFury е успяла да привлече 80 млн. долара, с което цялата сума, която инвеститори са насочили към проекта възлизат вече на 170 млн. долара.

Компанията ще използва средствата за допълнително разрастване и въвеждането на допълнителни сегменти по портфолиото от услуги – като изкуствен интелект например. „Институционализацията на блокчейн и криптовалутите, заедно с другите възможности пред тези нововъзникващи технологии, е естествената среда за развитие пред BitFury за следващата година", каза Валери Вавилов, съосновател на компанията.

Привличането на финансирането е било организирано от базираната в Париж компания за рисков капитал Korelya Capital.

„Колкото повече пазарът се развива, толкова повече наблюдаваме задълбочен интерес към блокчейн технологиите по целия свят. Привлеченото финансиране ни позиционира като водещата B2B компания за снабдяване на инфраструктура в сектора на блокчейн мрежите", коментира Грег Ревену, управляващ партньор на Bryan, Garnier & Co, европейска инвестиционна структура, колйто освен това е и главен финансов съветник на BitFury.

Към момента в компанията работят 700 души, които са в 15 различни държави в Северна Америка, Европа и Азия. Компанията притежава центрове за „копаене" на криптовалута в Исландия, Канада, Грузия и Норвегия. BitFury е най-добре позната с услугите си по изграждане на „миньорско" оборудване за криптовалути и наскоро дори започна продажбите на нов Clark ASIC процесор за „копаене" на основната криптовалута биткойн. Освен това компанията изготвя блокчейн мрежи за корпорации и администрации. През последните години оборотът на компанията е над половин млрд. долара.