Най-добрите инвеститори в сектора на технологиите

Николай Нейчев 07 ноември 2018
инвестиции инвестиции

Технологичните стартиращи компании в Европа се развиват силно и доказват, че могат да се справят много добре дори и без екосистемата на Силициевата долина. В класацията за най-добър инвеститор в сектора на високите технологии Forbes за поредна година избира 25-те европейски венчър капиталиста, които дават всичко от себе си, за да развият правилната компания. Те са подредени в списъка Midas Europe.

На първата позиция през 2018 г. е Ян Хамер, чешки инвеститор, който се изкачва от номер 4 през 2017 г., след като финансира проекти като Adyen, които постигнаха пазарна капитализация от 19 млрд. долара и платформата за безплатна търговия с акции Robinhood, която вече струва 5,6 млрд. долара, след като привлече още средства през май 2018 г. Хамер също така е свързван и с успеха на „еднорога" Transferwise и софтуера за управление Collibra.

На следващата позиция е Пар Йорген Парсон – един от основните хора зад водещата платформа за стриймване на музика Spotify и шведската компания за платежни услуги iZettle.

Ето и останалите в класациятa и в кои компании основно са инвестирали:

  1. Ян Хамер – Ayden
  2. Пар Йорген Парсон – Spotify
  3. Сонали Де Рикер - Spotify
  4. Робин Клайн – Citymapper, Graze, Secret Escapes
  5. Фредрик Касел – Spotify, Kry, Cint, Videoplaza
  6. Томас Стафорд – Aito1, Bulb, Deliveroo, Greensky, Revolut
  7. Клаус Хомелс – king.com, skype, spotify
  8. Михаел Ейсенберг – WeWork
  9. Саул Клайн – Improbable, Soluto, MyOptique
  10. Итцик Парнафес – Kagoor Networks, GoEuro, Minute Media

Midas List е ежегодна класация на Forbes за най-добрите мениджъри и венчър капиталисти във високотехнологичния сектор. В методологията се използват параметри като пазарна капитализация след първично публично предлагане и мнения на признати експерти.