Търговският оборот между България и Азербайджан достига $52,5 млн.

Ивана Тодоровска 07 ноември 2018
Бизнес форум Бизнес форум

Търговският оборот между България и Азербайджан се увеличава и достига до $52,5 млн. през първата половина на тази година. Това посочи министърът на селското стопанство на Азербайджан Инам Керимов по време на Българо-азербайджанския бизнес форум.

По думите му, в този период има рязко увеличаване на оборотите, а от януари до август тази година износът от Азербайджан към България достига $38,2 млн. Вносът от нашата страна е на стойност $14,4 млн.

Керимов уточни, че това е най-високият търговски оборот като показател за последните три години между двете държави. Той призова да не се задоволяваме с тези показатели и да продължим усилията за максимално увеличаване на този оборот.

„Днес Азербайджан е една безопасна страна с непрекъснато развиваща се икономика и силно благоприятна среда за инвестиции", посочи още той и акцентира върху възможностите за засилване на сътрудничеството и търговските отношения.

През изминалата 2017 г. спрямо 2016 г. търговският стокообмен между България и Азербайджан бележи ръст от 38%, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова и добави, че потенциалът е безспорно много по-голям.

На форума присъстваха 28 компании от Азербайджан, а от българска страна – над 100 представители на българския бизнес от секторите на хранително-вкусовата промишленост, туризма, винопроизводството, селското стопанство, транспорта и др.