Siemens отваря развоен център във Варна

Николай Нейчев 06 ноември 2018
Siemens Siemens

Българското дъщерно дружество на германската технологична компания Siemens откри развоен център за инженерни нововъведения във Варна, който ще обслужва клиенти от автомобилната индустрия. В него в началото ще работят 12 души, а до края на следващата година служителите му ще станат 30, съобщиха от компанията. Siemens търси да наеме 4 типа специалисти – програмисти, проектанти, специалисти по PLC програмиране и специалисти по роботно програмиране.

Дейността на инженерния център ще бъде насочена към проектиране и внедряване на иновативни системи за автоматизация, управление и визуализация на производствените процеси, коментира Теодор Маринов, който е ръководител на отделите „Дигитализирано производство" и „Процесни индустрии и задвижвания" в българското дружество на компанията.

Siemens е сред водещите технологични компании и присъства в над 200 страни. Основана преди 170 години, компанията днес работи в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията. В България компанията има представителство от 138 години.

Това е поредната инвестиция на чуждестранна компания в автомобилния бранш у нас. Само през миналия месец бяха обявени инвестиционни проекти за над 100 млн. лв. Германската компания Leoni, която произвежда компоненти за автомобилни производители, стартира завод в Плевен, корейска компания заяви намерение да закупи два подобни завода у нас в началото на 2019 г., а местният производител на спортни коли Sin Car обяви, че ще търси 20 млн. лв. от инвеститори на БФБ за разработване на малък градски електромобил. В бранша работят над 50 000 души в 170 различни компании у нас.