Глобалните пазари са в червено, „индексът на страха" подскочи с цели 44%

Николай Нейчев 11 октомври 2018
Капиталови пазари Капиталови пазари

Масови разпродажби оцветиха всички основни индекси в червено на фондовия пазар в САЩ вчера. Основният индекс S&P500 се понижи с 3,29% до най-ниското си ниво за последния един месец, индустриалният индекс Dow Jones загуби 3,15%, като падна на най-ниското си ниво от средата на август, a Nasdaq падна 4,08%. Това са най-големите еднодневни спадове от февруари-март.

Силната волатилност доведе до нов сериозен пик в стойността на VIX, известен още като „индекса на страха", който отбеляза ръст с цели 44%. Този показател, който расте при силни спадове на фондовите пазари, е вече на стойност 22,56, което е най-високата му стойност от март тази година. В края на февруари и през март именно беше последната голяма корекция на пазарите, когато борсите по цял свят се оцветиха в червено и водещите индекси като Dow Jones изгубиха по 10-12% от стойността си.

Заразата се пренася наизток

Вълната на разпродажбите засегна днес сутринта и азиатските пазари. Японският индекс Nikkei е с 3,89% надолу, а китайският Shanghai Stock Exchange Composite се срива с цели 5,22%. Борсата в Китай е под ценови натиск от две седмици поради негативното влияние на "търговската война" между Китай и САЩ. Дори и финансовите облекчения, които Централната банка на Китай въведе с намаляването на минималните задължителни резерви на търговските банки не оказаха положителен ефекет на фондовия пазар в страната.

Сигнали за подобни движения на пазарите имаше през миналата седмица. Тогава бенчмаркът на пазарите – 10-годишните американски държавни облигации – също беше масово разпродаван, което доведе до повишаване на доходността му до рекордните 3,25%. Това е най-високата стойност на лихвата от 2011 г. насам. Вчера, по време на срива на пазара на акции, инвеститорите потърсиха сигурност и съответно доходността по 10-годишните облигациите падна на 3,18%.