Криптовалутата с българско участие Aeternity поскъпна с 15%

Николай Нейчев 10 октомври 2018
Aeternity Aeternity

Криптовалута Aeternity, която е основана от българина Янислав Малахов, поскъпна с 15% в рамките само на един ден и по този начин достигна най-високата си стойност за последния един месец.

Цената на виртуалната валута надхвърли 1,20 долара за първи път от 4 септември насам и продължи да поскъпва над 1,25 долара. Само в рамките на последното денонощие, по различните борси за криптовалути бяха изтъргувани токени на валутата на обща стойност над 16 млн. долара. По този начин Aeternity е най-масово търгуваната криптовалута от всички, които отбелязват повишаване в цената си.

А те не са много. Защото в същото време основният бенчмарк на пазара на виртуалните валути биткойн продължава да поевтинява. Цената му в момента е около 6600 долара, много под пика, който отбеляза в края на миналата година, когато достигна около 20 000 долара.

Aeternity бе основана от Малахов през 2016 г. и привлече около 5,4 млн. долара на първоначалното набиране на капитал чрез продаване на токени година по-късно. Към момента общата пазарна капитализация на криптовалутата възлиза на 295 млн. долара, което я прави 31-вата най-голяма криптовалута по този показател.

Позитивен ръст отбелязва и Propy, друг криптопроект, който е с българско участие. Компанията развива осъществяването на сделки с имоти чрез „смарт контракти" на блокчейна на втората по популярност криптовалута – етериум. Нейният токен поскъпна със 7% през изминалото денонощие, като по този начин увеличи пазарната си капитализация до над 7 млн. долара.