Повратна точка – започва възходът на средната класа

Ивана Тодоровска 09 октомври 2018
Средна класа Средна класа

Нещо с огромно глобално значение се случва почти без предизвестие. За пръв път от 10 000 г., откакто съществува цивилизацията, основаваща се на селското стопанство, мнозинството от човечеството вече не е бедно и не е в опасност да изпадане в бедност, посочва Световният икономически форум в свой анализ.

Според изчисленията, малко над 50% от населението на света или около 3,8 милиарда души живеят в домакинства, считани за "средна класа" или "богати". Същият брой хора живеят в бедни или уязвими от бедност домакинства. Така че месец септември 2018 е повратна точка. След този период за първи път бедните и уязвимите вече няма да бъдат мнозинство в света. Като изключим някои икономически затруднения в световен мащаб, това е началото на нова ера на мнозинство на средната класа.

Твърденията са базирани на класификация на домакинствата, които са в крайна бедност (харчат под $1,90 на човек на ден) и тези в средната класа (по $11-110 на ден на човек през 2011 г.)

Класификацията "средна класа" беше разработена за пръв път през 2010 г. и използвана от много изследователи. Макар че терминът няма точна дефиниция, която може да се прилага глобално, прагът, който се използва, следва средните характеристики: домакинствата, които имат разполагаем доход, който може да се използва за купуване на стоки за дълготрайна употреба като мотоциклети, хладилници или перални машини. Те могат да си позволят да ходят на кино или да се отдадат на други развлечения. Те могат да си почиват. И те са разумно уверени, че те и техните семейства могат да се справят с шок като болест или безработица и това да не ги изпрати в крайна бедност.

Средната класа е вече най-големият сегмент в глобалното икономическо търсене и е най-силно нарастващият сегмент. Очакванията са до края на 2020 г. това да са 4 млрд. души, а до 2030 г. – 5,3 млрд.