Amazon планира да открие 3 хиляди магазина без персонал

Лидия Делирадева 20 септември 2018
Amazon Amazon

Агенция Bloomberg съобщава, че компанията Amazon планира до 2021 г. да открие до 3000 напълно автоматизирани супермаркета - без касови апарати, продавачи и опашки. Първия такъв автоматизиран универсален магазин Go компанията откри в Сиатъл (щата Илинойс) в края на 2016 г. Преди месец, също в Сиатъл, се появи втори такъв супермаркет, а трети бе открит миналата седмица в Чикаго.

Според средствата за масова информация, запознати с откритите работни места, компанията планира да отвори още един магазин в Чикаго, а след това и в Сан Франциско през 2018-2019 г. Като цяло, до края на годината Amazon планира да открие 10 такива магазина, през следващат година още 50 в различни градове, а останалите, съгласно плана, ще бъдат открити в цялата страна в периода 2020-2021 г.

За да пазарува в такъв магазин, човек трябва да инсталира на телефона си безплатно приложение, след което да го доближи към отчитащото устройство на входа на магазина. След това може да избира свободно стоки от магазина и да ги слага в пазарска количка или кошница. Системата от умни сензори и скенери, инсталирани навсякъде в магазина, засича стоките и техните цени, а също така добавя цените на избраните от клиента стоки към общата сметка. На изхода от магазина крайната сума от всички избрани стоки автоматично се „взема" от клиента, с помощта на мобилното приложение. Клиентът може да се откаже от някоя стока, като я върне обратно на щанда. Целият процес е аналогичен на този в стандартните супермаркети, ако не се взема предвид отсъствието на каси, а също и това, че клиентът ще бъде следен от огромно количество камери.

Как става пазаруването в супермаркет без персонал може да видите в това приятно видео.

Както се съобщава на сайта на компанията, в подобни супермаркети се използват същите технологии като при безпилотните автомобили. Става дума за компютърно зрение и обработка на данни чрез скенери и датчици.