Приземяването на глобалната икономика

Бисер Манолов 11 октомври 2018
Баланси на банките и ръст на икономиката Баланси на банките и ръст на икономиката

Размерът на балансите на трите най-големи централни банки - тези на САЩ, Европейския съюз и Япония в началото на 2007 г. е около 3 трилиона долара. През октомври 2018 г. тази сума е вече 14,4 трилиона долара.

Какво означава това?

Това са пари, напечатани и инжектирани в глобалната финансова система чрез покупка на държавни и корпоративни облигации. Няма абсолютно никакво съмнение, че разхлабената парична политика, изразяваща се в поддържане на нулеви (отрицателни) лихви, доведе до глобален икономически растеж. През този период постигнахме исторически най-ниски нива на безработица, високи нива на потребление, рекордни нива на фондовите пазари и всичко това при ниски нива на инфлацията. Хората почувстваха подема и през собствения си джоб.

Кредитите поевтиняха рекордно, което изстреля цената на имотите. Да, преминахме през най-дълго продължилия ръст на глобалната икономика. Това е безспорен факт.

Оттук накъде?

Охлаждането видимо започна. Лихвите започнаха да се завръщат към своите нормални нива. Големите централни банки от началото на годината подготвят пазарите, че искат „намаляване на размера на активите си", което в прав текст означава прекратяване на политиката по изкупуване на облигации от вторичните финансови пазари. Важно е да се отбележи и фактът, че в света има видима политическа рецесия изразяваща се във влошаване на взаимоотношенията между САЩ и основните му партньори.

„Перфектна буря" е термин, който описва съвпадане на три негативни събития в един момент. Точно това стана във вторник. Няма симптоми, че нещата ще затихнат до края на годината. Това, което обаче е най-проблемно в случая, са нивата на глобалната задлъжнялост. Говоря за правителствени, корпоративни и дългове на домакинствата. При по-високи лихви , когато „махалото на Фуко" обърне посоката си на движение, нещата могат рязко да се влошат. Какво ще бъде приземяването на глобалната икономика „твърдо" или „меко" и доколко сме подготвени за този процес предстои да видим.