Трима руски бизнесмени са изключени от участие в Световния икономически форум в Давос

Лидия Делирадева 08 ноември 2018
Световен икономически форум Световен икономически форум

Световният икономически форум (WEF) в Давос изключва от участниците си през 2019 г. трима руски олигарси. Може би по този начин WEF се надява да получи подкрепа от представителите на САЩ.

През 2019 г. трима руски бизнесмени няма да могат да участват в Световния икономически форум в Давос. И тримата са в списъка на санкциите на САЩ, наложени срещу Русия, и по-специално за участието ù в манипулациите по време на изборите в САЩ преди две години.

Освен Виктор Векселберг, който е тясно свързан с Швейцария, в тройката на изключените влизат още индустриалецът Олег Дерипаска и Андрей Костин - ръководител на банка ВТБ. В миналото тези руснаци са били редовни посетители на международния форум - А. Костин участва в него повече от двадесет години. В същото време, те нямат забрана за влизане в Швейцария от властите на самата Конфедерация, пише вестник Financial Times.

Решението за „отлъчването" на тримата изтъкнати бизнесмени и последователни поддръжници на руския президент Владимир Путин от WEF беше взето под натиск от страна на САЩ, продължава Financial Times.

Има обаче и друго мнение. Факт е, че за бизнесмените участието във форума винаги струва пари - сумата варира в зависимост от статуса (стратегически партньор, партньор, участник и т.н.), но Давос никога не е безплатен, а приемането на плащания от лица, попаднали в забранителния списък на САЩ или свързани с тях структури, подлежи на санкции.


Представители на О. Дерипаска, В. Векелберг и А. Костин все още не са направили коментари.


За Виктор Векселбер това не е първият проблем с Швейцария. В швейцарските му банкови сметки има блокирани 2 милиарда франка лично богатство. Руският инвеститор е уверен, че това блокиране нарушава швейцарското законодателство. Банките, от друга страна, се страхуват, че ще бъдат засегнати от американските санкции, независимо от факта, че сметките са били открити законно и активите им дори не са деноминирани в долари.

Междувременно, говорителят на Държавния департамент на САЩ Дейвид Теслър призова в Брюксел страните от Европейския съюз да запазят строгия режим на санкции срещу Русия.

Какво представлява WEF?

Световният икономически форум в Давос (WEF) е частна фондация със седалище в Женева. Той е подкрепен от международни партньори, които допринасят финансово за работата на фонда и форума в Давос, Швейцария. Партньорите на WEF са група от около сто мултинационални корпорации, като ABB, Nestle, Barclays, Credit Suisse, Deloitte, Deutsche Bank и Google.

Партньорите определят програмата на WEF и участват в неговото финансиране: всяка година всеки от тях внася по 115 000 франка. Според WEF, членовете на фонда са хиляди личности от най-големите компании в света, общо около 1200 души. Всеки участник плаща около 31 500 франка годишно. Политическите представители и гостите обаче могат да получат лична покана да участват в WEF.