Moderna Therapeutics – дългоочакваното и високооценено IPO

Ивана Тодоровска 07 декември 2018
Biotech Biotech

Една от най-високо оценените частни компании в областта на биотехнологиите най-накрая ще излезе на борсата.

Moderna Therapeutics се очаква да започне да търгува акциите си в петък, след като бяха оценени по 23 долара на дял. Компанията продава около 27 милиона акции, което ще ù донесе пазарна капитализация от около 7,5 милиарда долара.

Компанията набира 620 милиона долара в предлагането и това ще направи IPO-то най-голямото в сферата на биотехнологиите, съобщи Business Insider.

Moderna разработва медицински лечения, базирани на Рибонуклеинова киселина (РНК). Компанията все още е в началото на опитите с хора за методи за лечение на болести като рак, както и на ваксина за цитомегаловирус или CMV.

В началото на ноември компанията подаде в Комисията за ценни книжа и борси своите документи и ще се търгува с абревиатурата MRNA.

2018 г. беше голяма година за биотехнологичните IPO-та. През октомври компанията, занимаваща се с откриването на рак в ранен стадий Allogene, събра 324 млн. долара, което я оцени на над 2 млрд. долара.

Изключвайки Moderna, тази година имаше общо 56 биотехнологични IPO-та, които събраха общо 5,5 милиарда долара, според Renaissance Capital. Това е най-високата сума от 2014 г., когато имаше 71 биотехнологични IPO, които събраха общо $5,2 млрд.