За година икономиите от „голямата батерия" на Tesla достигнаха $40 млн.

Лидия Делирадева 07 декември 2018
Австралия Австралия

Литиево-йонното хранилище за енергия на Tesla наскоро навърши една година, а за своя „рожден ден" експертите решиха да обобщят първите резултати от използването на най-голямата батерия в света.

„Голямата батерия" е инсталирана на територията на Южна Австралия на 1 декември 2017 г. През това време тя е спестила на потребителите 40 млн. долара. Именно с толкова са намалели плащанията за услугите на местната енергийна мрежа FCAS. Освен това, системата за съхранение на енергия промени самия принцип на държавния енергиен пазар, съживи конкуренцията и намали цените на електроенергията, съобщава PV Magazine.

Най-голямата литиево-йонна батерия в света Hornsdale Power Reserve 100 МВт/ 129 МВт*ч. принадлежи на компанията Neoen. За първите шест месеца експлоатация тя спечели 17 милиона долара, въпреки че 66 милиона долара бяха изразходвани за изграждането ù.

Тези пари идват от договор с правителството на Южна Австралия, според който държавата държи 70% от капацитета на батерията и 39 МВт*ч. производителност в случай на непредвидена ситуация.

Независимите продажби на електроенергия също генерират приходи, тъй като компанията може по своя преценка да разполага с останалите 30 МВт. и 90 МВт*ч.

Обобщавайки първата година от работата на „голямата батерия", консултантската група Aurecon публикува подробен анализ на всички операции в системата. С червено в него се подчертава необходимостта и очевидното преимущество от използването на такива батерии при преминаване към възобновяема енергия.

Системата за съхранение на енергия замени газовите електроцентрали, които почти разоряваха австралийците. Освен това, тя помага да се избегнат прекъсванията, като свързва потребителите към мрежата по време на аварийно изключване на електрозахранването. При това, батерията Tesla го прави незабавно, за разлика от газовите турбини, които се нуждаят от време, за да заработят.

Но най-важното е, че Hornsdale Power Reserve позволи на държавата да намали със 75% разходите за допълнителни услуги по поддържане на електропреносната мрежа и проправи пътя за нови системи за съхранение на енергия с общ капацитет 2500 МВт*ч.

Британският милиардер Санджив Гупта възнамерява да инсталира още една мегабатерия в Австралия, която ще надмине Tesla Powerpack. Грандиозната система за съхранение на енергия от 120МВт/140МВт*ч. ще доведе до експлозивен растеж на пазара на възобновяема енергия и ще направи цените на електроенергията в страната приемливи и конкурентни.