Fiat Chrysler планира нова фабрика в САЩ

Ивана Тодоровска 07 декември 2018
Fiat Chrysler Fiat Chrysler

Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) планира да отвори монтажен завод в Детройт. Според американските медии, централата ще започне да произвежда своите SUV-та през 2020 г. и ще създаде до 400 работни места, предаде Би Би Си.

Американско-италианският автомобилен производител не е потвърдил плановете.

Въпреки това, фирмата вече заяви, че иска да увеличи производството на камиони и SUV, които се радват на силни продажби в САЩ.

Ако това е вярно, плановете ще се окажат рядко разширяване на вътрешния пазар, на фона на свиването на автомобилната индустрия и намаляването на производството.

FCA възнамерява да отвори и спрян свой завод за двигатели, който не работи от 2012 г., където ще се сглобяват автомобили.

Като цяло, продажбите на Fiat Chrysler в САЩ нараснаха с 8% през тази година, а ръстът се дължеше на неговата серия джипове. Печалбите идват въпреки сравнително плоските продажби в индустрията, която достигна пика си през 2016 г.

General Motors посочи отслабващото търсене като причина да спре производството в пет завода в Северна Америка, включително четири в САЩ. Този ход, който е част от по-широка реформа в бизнеса, вероятно ще доведе до загуба на повече от 14 000 работни места и предизвика критики от страна на политиците.

Това беше и удар за американския президент Доналд Тръмп, който превърна съживяването на производството на автомобили в приоритет за своята администрация.

Ford също обяви планове за преструктуриране.