Арестуваната финансова директорка на Huawei се изправя пред съда в Канада

Ивана Тодоровска 07 декември 2018
Мън Ванжоу Мън Ванжоу

Арестуваната в Канада финансова директора на китайската технологична компания Huawei ще се яви днес в съда във Ванкувър по повод изслушване за гаранция.

Мън Ванжоу я очаква възможна екстрадиция в Съединените щати, предаде Ройтерс.

46-годишната е и дъщеря на основателя на компанията. Тя беше задържана на 1 декември по молба на Съединените щати, а новината беше съобщена 5 дни по-късно. Разследването, от което арестът е част, е на САЩ и е за предполагаема схема за използване на глобалната банкова система за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Новините разтърсиха световните фондови пазари поради опасения, че движението може да ескалира търговската война между САЩ и Китай, след като в събота беше постигнато съгласие между президента Доналд Тръмп и Си Дзинпин в Аржентина.

Тръмп не е знаел за задържането предварително, заявиха двама американски представители в четвъртък, в опит инцидентът да не възпрепятства разговорите за разрешаване на търговския спор.

Подробностите по делото остават оскъдни.

Министерството на правосъдието на Канада отказа да предостави подробности по случая, а Мън има забрана за публикуване, което ограничава медиите да предават данни за доказателствата или документите, представени в съда.

Huawei от своя страна потвърдиха за задържането и добавиха, че са получили оскъдна информация относно обвиненията и не са наясно с каквито и да е извършени незаконни действия.