Акциите на Deutsche Bank достигнаха историческо дъно

Николай Нейчев 06 декември 2018
DB DB

Акциите на най-голямата германска банка Deutsche Bank продължиха главоломното си понижаване и днес и достигнаха историческо дъно. Дяловете на компанията поевтиняха с нови 3,2% до само 7,80 евро, с което отбелязаха най-ниско ниво, откакто се търгуват на борсата от 1998 г.

От както германската полиция и прокуратура започна да обискира офиси на банката по обвинения в пране на пари, цената на акциите се понижи с 7%. Разследващите търсят доказателства, че служители на банката са търсили начин да легализират пари с неизяснен произход на клиенти. Първоначално информацията, че Deutsche Bank е замесена в подобна дейност, излезе при разпространяването на досиетата Панама още през 2015 г.

Но дори и без сътресенията от последните няколко дни, банката меко казано не се представяше убедително. Само в рамките на последната една година книжата са се понижили близо 50%, а за последните 5 години – с близо 80% от предходната си стойност.

Без сливания

По-рано изпълнителният директор на банката Кристиан Сюинг отхвърли възможността Deutsche Bank да се слее с някои от основните си конкуренти като германската Commerzbabk или швейцарската UBS. „Искам проблемът с разследването да бъде изчистен колкото се може по-рано", коментира той.

Това е вторият скандал за пране на пари с европейска банка, след като в средата на септември срещу датската Danske Bank започна разследване за пране на пари за 200 млрд. евро.