Компанията-майка на Ikea открива търговски център за $1,2 млрд. в Шанхай

Ивана Тодоровска 06 декември 2018
Ikea Ikea

Ingka Holding - компанията-майка на най-големия търговец на дребно за обзавеждане Ikea, изгражда търговски център в Шанхай на стойност 1,2 млрд. долара. За дружеството това е най-голямата инвестиция в един проект, съобщи Bloomberg.

Търговският център e петият на Ingka в Китай и ще бъде разположен на 430 хиляди квадратни метра. В него ще работят 300 местни и чуждестранни търговци, както и ще има магазин Ikea.

След като отвори през 2022 г., молът, наречен "Ingka Center", ще има и офис пространство за 3000 служители на Ikea, ставайки една от най-големите световни бази на компанията.

Мегаинвестицията на Ingka идва в момент, когато нараства безпокойството, че китайските потребители се отдръпват от активното потребление заради забавящата се икономика и продължаващата търговска война със САЩ. Домакинствата харчат по-малко и спестяват повече, тъй като по-скъпите жилища оказват натиск върху харчовете на семействата.

Ingka посочват, че проектът е "нова ера" за бизнеса им с търговски центрове. Компанията вече има три мола в Пекин, Ухан и Укси и още два, които са в строеж.