Bloomberg анализатор: през 2019 г. Bitcoin ще струва $1,500

Лидия Делирадева 06 декември 2018
Биткойн Биткойн

Bitcoin отново преживява спад, а техническият анализ не обещава големи перспективи за криптовалутата през 2019 г.

Към 4 декември най-голямата криптовалута се понижи с 5,9% до 3 668,09 долара, приближавайки се към годишния минимум от 3,522,58 долара, който бе отбелязан на 26 ноември.

След няколко дни на относителна стабилност по време на спада през ноември, волатилността се увеличи - това е най-големият пазарен срив за повече от седем години. Очевидно, през 2019 г., Bitcoin очаква още изпитания. Наблюдава се силна тенденция на разпродажби - беше особено изразена в средата на годината, когато цената спадна от $9300 през май до $6600 през юли. Ако тази низходяща тенденция служи като индикатор за това как може да се развие пазарът, то продължението вероятно ще е факт. Цените на Bitcoin и други криптовалути ще се понижат още повече.

Цената на най-голямата криптовалута може да падне до $1500, каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Майк Макглоун. Това ще означава допълнителен спад от 60%. Цената е намаляла с 80%, в сравнение с декемврийския максимум от $19,511.

„Няма никакви фактори, които да попречат на Bitcoin да падне до перманентно ниво от $1,500", смята Макглоун. Според него, инвеститорите бързат да се отърват от актива. Анализаторът обяснява тази ситуация с разделянето на Bitcoin Cash и разпродажбата, свързана с плащането на данъци в края на годината, както и с други причини. През ноември криптовалутите преживяха мощна разпродажба и пазарната стойност на най-големите токени намаля с милиарди.

Макглоун отбелязва: „Ние се намираме на етап, в който пазарът започва да се движи в посока, противоположна на вълната от 2017 г. Hardfork беше ключов сигнал за това, че технологията не е достатъчно зряла".

Комисията за ценни книжа и борси в САЩ от своя страна засили натиска върху криптосектора, след като миналата година наложи глоба на две компании, които не регистрираха своите ICO като ценни книжа. Миналата седмица ръководителят на SEC заяви, че загрижеността за липсата на адекватна защита намалява шансовете, че ETF за биткойни ще бъдат одобрени в обозримо бъдеще, въпреки че това се очаква вече цяла година.

От друга страна, Макглоун вярва, че спадът на цените показва намаляване на спекулациите и помага за намаляване на променливостта, и в този смисъл тенденцията може да се счита за положителна.