Великобритания спира издаването на визи на инвеститори

Лидия Делирадева 06 декември 2018
Великобритания Великобритания

Властите в Обединеното кралство от петък ще преустановят издаването на така наречените инвестиционни визи, като част от мерките, насочени към борбата с изпирането на пари и организираната престъпност, съобщава Би Би Си.

Визите няма да бъдат издавани, докато не влязат в сила новите правила, според които желаещите да получат инвестиционна виза, ще трябва да представят резултати от одит на финансовите си и бизнес интереси. Освен това, държавните облигации ще бъдат изключени от списъка на инструментите за инвестиране в британската икономика.

Очаква се новите правила да влязат в сила през 2019 г.

„Няма да толерираме хора, които не играят по правилата и се стремят да използват системата в тяхна изгода", заяви министърът на вътрешните работи Каролина Ноукс. „Новите мерки ще позволят нашата имиграционна система да се използва от реални инвеститори, които искат да подкрепят британския бизнес", добави тя.

Визите за инвеститори дават възможност на гражданите на държави извън Европейския съюз да получат бързо разрешение за пребиваване и гражданство в държавата, след като инвестират в британската икономика 2 милиона паунда (2,54 милиона долара).

През 2017 г. са били издадени над хиляда инвестиционни визи, като получателите са били предимно граждани на Русия и Китай.

В края на миналия месец Великобритания обяви, че ще сключва търговски споразумения независимо от решенията на ЕС. В същото време, анализ на британското правителство показа, че страната може да загуби до 11% от сегашния си брутен вътрешен продукт, ако излезе от Европейския съюз без да договори търговските си отношения със страните-членки и прекрати навлизането на имигранти от там.