Канадските власти задържаха директор на Huawei по искане на САЩ

Ивана Тодоровска 06 декември 2018
Huawei Huawei

Финансовата директорка на китайската технологична компания Huawei бе арестувана в Канада по искане на САЩ. Подозренията са, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Новината беше потвърдена от Канадското министерство на правосъдието, съобщи CNBC, и се очаква нейната екстрадиция.

Мън Ванжоу е и дъщеря на основателя на компанията.

Шокиращият арест предизвика съмнения около 90-дневното примирие в търговската война между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

Арестът и евентуалните санкции срещу втория по големина производител на смартфони в света могат да имат сериозно отражение върху компанията. Акциите на азиатските доставчици на Huawei, сред които Qualcomm и Intel, се понижиха в четвъртък.


Източници съобщиха на Ройтерс през април, че властите в САЩ разследват Huawei - най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света - по подозрения, че през 2016 г. са изпращали продукти и стоки с произход САЩ към Иран и други страни, в нарушение на санкциите за износ на страната.

Huawei потвърди арестуването в изявление и каза, че имат съвсем малко данни за предявените обвинения, добавяйки, че "не е наясно с никакво престъпление от Мен". Тя била задържана при смяна на полет, добавят от компанията.

Посолството на Китай в Канада заяви, че категорично се противопоставя на ареста и призова за незабавното освобождаване на Мен.

Арестът предизвика остри критики в китайските медии и в социалните медии на континента.

Потребител на китайската социална мрежа Weibo заяви, че китайците трябва да бойкотират продуктите, произведени от американския гигант Apple, и вместо това да купуват продукти на Huawei, за да покажат подкрепа за един от китайските национални шампиони.

По-рано тази година САЩ забраниха на американските фирми да продават части и софтуер на китайската компания ZTE, който след това плати 1 млрд. долара, за да отпадне забраната.

Новините за ареста идват в същия ден, в който Британската компания BT Group заяви, че премахва оборудването на Huawei от своите 3G и 4G мобилни операции и няма да използва китайската компания в следващата 5G мрежа.

Фючърсите на американските и азиатските акции се понижиха, като новината за ареста засили усещането за конфликт между двете най-големи икономически сили в света, не само по повод митата, но и за технологичната хегемония.