Търсенето на специалисти в технологичния сектор нараства с рекордно темпо

Лидия Делирадева 06 декември 2018
Специалисти технологии Специалисти технологии

Анализатори от „Института Дракър" (САЩ) оцениха нивото на иновациите сред компаниите в класацията Management Top 250, която организацията прави ежегодно. Експертите са взели предвид колко свободни работни места обявяват предприятията във високотехнологичните индустрии - например в областта на интернет на нещата или безпилотните технологии. Проучването показва, че висококвалифицирани специалисти с богат технологичен опит сега се търсят не само от ИТ компаниите, но и от фирми от други отрасли.

Както отбелязва Wall Street Journal, цифровата трансформация обхваща всички сектори без изключение.

Например специалистите в областта на роботиката се търсят много както за производствени обекти, така и в банки и офиси за продажба на недвижими имоти.

Компании от други отрасли също влязоха в надпреварата за технологичен персонал.

Застрахователната компания Allstate само за една година публикува повече от дузина съобщения, че търси специалисти за разработването на роботи. Освен това, компанията стартира изследователски проект в областта на автономното шофиране в сътрудничество със Станфордския университет.

Както поясни вицепрезидентът по иновациите на Allstate Хауърд Хейс, за застрахователите е важно да изучат особеностите на новата технология, преди тя да стане достъпна на пазара. „Независимите проучвания ни позволяват да оценим сигурността и финансовия риск на безпилотните устройства, докато те все още не са станали масови".

Друг пример е американската банка JPMorgan Chase, която през последните 12 месеца е обявила стотици свободни работни места за технологични специалисти. Те подпомагат разработването на платформи с изкуствен интелект (ИИ) и алгоритми за автоматизиране на банковите операции. Системи за машинно обучение използва и American Express, която също така наема хора с познания по роботика.

Компанията Johnson & Johnson пък търси експерти по 3D печат, които да разработват ортопедично оборудване и хирургически инструменти.

А лидерът на пазара на недвижими имоти Jones Lang LaSalle планира да наеме не само инженери - роботехници, но и технолози, механици и експерти в областта на интернет на нещата. Те ще помагат на компанията да въведе умни сензори и да оптимизира вътрешното потребление на енергия в помещенията.

Заедно с работодателите, задълженията на служителите също се променят. Например, ако по-рано строителните инженери редовно са пътували до обектите за откриване на нарушения, сега те прекарват по-голямата част от времето си на компютъра. Сега в Jones Lang LaSalle цифровите умения са станали норма.