Ройтерс съкращава над 3000 служители

Лидия Делирадева 06 декември 2018
Ройтерс Ройтерс

Информационната агенция Ройтерс (Thomson Reuters) планира да съкрати до 2020 г. около 3,2 хиляди души, или 12% от персонала си по света, за да намали разходите.

Както съобщават представители на компанията по време на презентация, предназначена за инвеститори, компанията очаква също да намали броя на офисите си с една трета - от 185 на 133.

Очаква се тези мерки да помогнат за намаляване на дела на капиталовложенията до 7-8% от приходите, за разлика от текущите 10%.

По-рано тази година Ройтерс продаде 55% от сектора Financial & Risk на американската Blackstone за 17 млрд. долара. Подразделението, което сега се нарича Refinitiv, включва решения за финансови пазари, включително софтуера за професионалисти Eikon и електронната мрежа за пазарни данни Elektron, както и решения в сферата на управлението на риска.

Акциите на Ройтерс нараснаха с 3% във вторник. От началото на годината капитализацията на компанията се е увеличила с 6,2% до 25,2 млрд. долара.

Немалко компании правят промени в бизнеса си за сметка на съкращаването на работни места. Неотдавна американският гигант General Motors съобщи, че възнамерява да уволни 15 000 хиляди служители, за да удвои инвестицията си в електромобили, а също така, че планира да закрие завода си в Канада.

Германският производител на лекарства Bayer също не остава по-назад: той отписа 3,3 млрд. евро от активите си и обяви, че ще предприеме съкращения, които засягат 10% от персонала.