Световните продажби на смартфони се увеличиха с 1,4%

Лидия Делирадева 05 декември 2018
Смартфони Смартфони

Световните продажби на смартфони за крайни потребители през третото тримесечие на 2018 г. се увеличиха с 1,4% в сравнение със същия период през 2017 г. и възлязоха на 389 милиона броя. Тези отчети са на изследователската компания Gartner.

Китайският производител на смартфони Huawei увеличи продажбите си с 43% и се премести на второ място в света по този показател, изпреварвайки Apple. Продажбите на компанията през юли-септември възлизат на 52,2 милиона броя, а на Apple са 45,7 милиона.

Xiaomi се нарежда на четвърто място, изпреварвайки конкуриращата се OPPO и увеличавайки пазарния си дял от 7% на 8,5%; продажбите ù възлизат на 33,2 милиона устройства.

„Водещите китайски производители на смартфони увеличиха продажбите си на нововъзникващите пазари през третото тримесечие на 2018 г. поради ниските цени, подобрените камери и дисплеите с висока разделителна способност", казва Аншул Гупта - директор на изследователския отдел на Gartner.

Същевременно, безспорният лидер на пазара - южнокорейската компания Samsung - е намалила продажбите си с 14% до 73,36 милиона смартфона, като спадът е бил рекорден в цялата история на отчитането на Gartner. Пазарният дял на компанията спадна от 22,3% на 18,9%.