Цифров паспорт от Microsoft и Mastercard - перфектна система за наблюдение или удобство?

Лидия Делирадева 05 декември 2018
Microsoft и Mastercard Microsoft и Mastercard

Хората по целия свят са изправени пред необходимостта да потвърдят своята идентичност при извършване на банкови операции, оформянена документи, плащане на данъци. С навлизането на интернет към това се добавят десетки пароли за лична информация - от поща, социални мрежи, видео услуги и други платформи. Microsoft и Mastercard решиха да обединят усилията си и да предложат едно глобално решение.

„Цифровата идентификация е крайъгълният камък, на който се крепи онова, с което живеем, работим и се забавляваме ден след ден", заяви вицепрезидентът на Microsoft Джоуи Чик. „Ние вярваме, че хората сами трябва да управляват своята цифрова идентичност и данните си".

Всъщност системата ще проследява всяко действие на човека - от получаване на документи до онлайн покупки. И корпорациите твърдят, че ще гарантират сигурността на тези данни.

Програмата има и социален аспект: в света има около един милиард души, повечето от които са бежанци, които живеят без документи и чиято самоличност не може да бъде потвърдена.

С глобалната идентификационна система „загубата на идентичност" ще стане невъзможна.

Според други мнения на общественици и журналисти, идеята на Microsoft и Mastercard напомня за системата за социални рейтинги в Китай и за цялостната биометрична идентификационна система в Индия. И двете програми повдигнаха много въпроси от гледна точка на правата на човека.

Наскоро картовият оператор Mastercard и водещата компания за софтуер Microsoft обявиха сътрудничество, което има за цел да създаде повече решения за подобряване на градската среда и автоматизирането на ърбън процесите. Двете компании ще съвместят информацията за платежните нареждания и облачните технологии, за да създадат икономически модели за по-интегрирани и ефективни начини на управление.

А компанията Microsoft подтвърди готовността си да продава свои технологии на Пентагона.