Швейцарският регулатор въведе „омекотен" лиценз, приложим за блокчейн фирми

Лидия Делирадева 05 декември 2018
Швейцария Швейцария

Швейцарският орган за надзор на финансовия пазар (FINMA) въведе нов финтех лиценз със смегчени изисквания, който е приложим за блокчейн и криптовалутните фирми.

На 3 декември регулаторният орган обяви, че новият лиценз ще позволи на „иновативните финансови компании" публично да приемат депозити до 100 милиона швейцарски франка (малко над 100 милиона долара), при условие че това не са инвестиции, върху които да се трупат лихви. В края на ноември Федералният съвет измени Закона за банките в страната, с цел насърчаване на финтех иновациите.

„Омекотеният" лиценз започва да действа от 1 януари 2019 г. и блокчейн фирмите, които искат да го получат, трябва да отговарят на определени условия. Първо, това може да са компании с ограничен брой акции; корпорации с неограничено отговорни партньори; или дружества с ограничена отговорност. На второ място, те трябва да имат свое собствено седалище и трябва да извършват своята дейност в Швейцария.

FINMA също излезе с редица препоръки, насочени към опростяване на процеса на кандидатстване за потенциални лицензополучатели, като представи списък с минималните изисквания. Например компаниите трябва да посочат причините за кандидатстване за лиценза, да опишат своите дейности, да изготвят бизнес план (посочващ бюджета за следващите три финансови години) и т.н.

Напомняме, че през октомври тази година FINMA издаде и първия в историята на страната лиценз за управление на криптовалутни активи. Неин собственик стана базираната в Цуг Crypto Finance Group.