Uber ще увеличи тройно екипа си в България

Николай Нейчев 05 декември 2018
Александър Попов, главен мениджър и Евелина Проданова, мениджър Програми на офиса на Uber в София. Александър Попов, главен мениджър и Евелина Проданова, мениджър Програми на офиса на Uber в София.

Водещият стартъп за градски превози Uber спря да предоставя услугите си в България през 2015 г.. след като Комисията за защита на конкуренцията обвини компанията в нелоялни практики.

В същото време Uber обаче продължава да функционира в 70 държави по всички континенти, като месечно мобилното приложение се използва от 100 млн. души. Според Wall Street Journal оценката на Uber ще бъде 120 млрд. долара когато компанията излезе на борсата през 2019 г.

И дори и да не може да бъде използвана в България, тази компания, олицетворяваща новата вълна от дисръптив бизнеси, има все повече български служители в софийския си офис, които се грижат за успешното й функциониране и развитие.

Forbes разговаря с лицата на българския офис на Uber – Алекс Попов, главен мениджър и Евелина Проданова, мениджър Програми за плановете на компанията и предизвикателствата пред нея.

Как Uber решава да направи офис у нас, въпреки че няма дейност тук?

Александър Попов: Много хора не знаят, че Uber и България имат много общо. Туан Фам е главен технологичен директор на Uber от много години и е човекът, който е създал екипа на VMware в България. Успешната афера на Туан с България започва още през 1996 година и до днес той остава убеден, че в България има страхотен инженерен талант. Екипът в София е първият, създаден извън Сан Франциско и е ключова част от историята на инженерната ни организация.

Дейността на Uber в България е временно спряна, но същото се случи в много други държави, в които успоредните усилия на регулаторите и компанията доведоха до това, че операциите ни там бяха възстановени. Надяваме се това да се случи съвсем скоро и тук - ние сме една от последните държави в Европа, в която казусът още не е разрешен.

Как се разраства екипът на Uber в България от създаването му досега и какви са плановете за бъдещето?

А.П.: Компанията има малък инженерен екип в България вече повече от 4 години. През 2018 г. глобалната ни стратегия се промени: растежът на бизнеса вече не може да се поддържа основно с инженери в Силициевата долина и за по-малко от 2 години компанията създаде екипи в общо 8 локации и продължава да увеличава броя им по света, включително на места, в които още не оперира.

Тази стратегия доведе до по-засилен фокус върху растежа на екипа в София. За по-малко от година екипът ще се утрои, а през 2019 г. очакваме да е над 100 човека. Дългосрочно, през следващите 5-6 години, очакванията са да направим висококачествен технологичен екип с 250-300 души. Качеството на таланта обаче е значително по-важно за нас от количеството и броят на инженерите ни в София зависи до голяма степен от това как се променя средата тук.

Кой тип дейности се извършват и разработват от българския офис?

Ева Проданова: Зад всяко пътуване, доставка на храна или товар през платформата на Uber, стои много повече от транспортиране на някой или нещо от точка А до точка Б.

За да осигурим най-качественото преживяване на потребителите си, влагаме много внимание и усилия да спазваме регионалните финансови и данъчни разпоредби в над 800-те града, в които оперираме. Екипът на Uber в София отговаря точно за това. Нашите инженери се фокусират върху разработването на системи, даващи възможности за отчитане и спазване на всички регулаторни финансови изисквания по света в градовете, в които Uber оперира. Това означава, че екипът ни е отговорен за поддръжката на системи в непрекъснато променящия се регулаторен пейзаж, като гарантира, че нашите финансови документи и данъчни изчисления са актуални. Това включва генериране на фактури, свързани с пътувания или доставки на храни и товари, събиране на периодични данъчни отчети за нашите партньори и изчисляване на данъци и такси в реално време, според местните регулации. Това поставя екипа в София на така наречения "критичен път”: без системите, които създаваме и поддържаме, бизнесът спира.

Разкажете за последния проект или продукт, който се разработва тук или за най-интересния такъв.

А.П.: "Касовите бележки”, които всеки получава в приложението, звучат като най-скучния продукт на света… докато не видите потенциалния им импакт. За 2017 година сме издали близо 6 милиарда такива и за мое учудване се оказва, че близо 1 милиард пъти хората са "взаимодействали” с касовата си бележка. Замислете за потенциала на такъв канал като платформа за реклама, промотиране на собствените ни продукти и услуги или събиране на данни за нуждите на клиента.

Аналогичен е случаят с фактурите. И за двата продукта също така е важно колко точна е информацията. От чисто инженерна гледна точка валидацията е проблем, който не могат да решат хора, заради мащаба. Започваме нов проект, който да ни позволи да автоматизираме процеса с помощта на Machine Learning.

Скоро ще отворим голяма част от кода, който е написан от екипа в София, надявайки се да е полезен на общността. Това е типична практика в Uber.

Друг интересен проект е изчислението на данъчните очисления. При изчисляването на всяка транзакция на пари се начисляват данъци и такси, базирани на изключително сложни правила. Без тях не можем да приключим пътуване или да доставим храна или товар. Това поставя доста сериозни изисквания към кода: висока скорост на изчисленията, гъвкавост, позволяваща незабавна реакция при непредвидимо натоварване, постоянно работещо състояние на кода. Това е един от най-сложните проекти, по които работим и въпреки че предпочитаме да ползваме технологии с отворен код, тук се наложи да създадем собствени алтернативи, за да може да поемем спокойно сложността и високото натоварване.

Колко трудно е за Uber да намира качествени служители у нас?

Е. П.: Смятаме, че в България има много висококачествен талант и сме развълнувани за това. Университетите предлагат добри програми, академиите за алтернативно обучение помагат на хора с различен предходен академичен и професионален опит да придобият базови знания по програмиране. Общността ни (и в частност инженерната такава) създава не малко възможности за здравословна обмяна на идеи и иновации. Чрез предоставянето на възможности от глобално естество, ние сме горди участници в този процес на растеж и развитие, и планираме да бъде така и занапред.

Какво е най-важно в процеса на подбор на инженерен талант?

Е.П.: Искаме всеки кандидат да получи всичко необходимо и да бъде създадена среда, в която може да покаже на какво е способен. Но едновременно с това ние да предоставим информация, знание за нас като компания и възможност за създаване на лично усещане, за да може всеки кандидат да вземе решение дали Uber е най-доброто място, на което да се развива професионално.

Пример е програмата, която имаме, наречена "Candidate Advocate Program” ("Програма "Поддръжник на кандидата”). Чрез нея всеки кандидат получава възможността да комуникира с инженер (служител), който не е част от панела с интервюиращи, за да може да задава всички въпроси, които може да не се чувства комфортно да задава в интервю. Всичко, свързано с културата, проектите, начина, по който се работи и взимат решения - всичко, което за даден кандидат е важно. Искаме кандидатите да прекарват толкова време оценявайки нас, колкото ние инвестираме в това да оценим тях, защото знаем, че процесът е двустранен.

Има ли нещо, което отличава системата за подбор на Uber?

Е. П.: Процесът, който следваме в Uber е съвсем стандартен, спрямо глобалните изисквания за наемане на инженерен талант. Също така, той е стандартизиран, независимо от локацията на тех-офиса ни. Това има огромни предимства при колаборацията между екипи, вътрешната мобилност между инженерните ни офиси, както и другите организации в Uber. Присъединявайки се към тех екипа ни, знаеш, че ставаш част от глобална общност, изградена от едни от най-добрите инженери по света. И ние се гордеем с това.

Макар и стандартен в световен мащаб, процесът ни е малко по-различен от наложения у нас в това, че включва повече на брой интервюта от някои други компании в София. Ние обаче разглеждаме това като предимство за кандидатите, а не като недостатък. Защото именно такъв процес дава възможност на кандидатите да се срещнат с повече инженери от организацията, с голяма част от евентуалния бъдещ екип, създаваме възможности да докажат своите знания и умения в различни аспекти (писане на код, системен дизайн, архитектура, лидерство, меки умения). Предоставяме на кандидатите насоки за подготовка, за нас е важно те да се представят добре, защото разглеждаме всеки служител като ко-създател. Това се изразява и чрез политиката ни на заплащане и компенсиране.