Продажбите на автомобили в САЩ през ноември изненадаха с ръст

Ивана Тодоровска 04 декември 2018
Коли Коли

Празничните сделки подкрепиха американския автомобилен пазар, ограничавайки мащаба на годишните загуби на някои производители и като цяло оправдаха очакванията на анализаторите, съобщи Ройтерс.

Производителят на автомобили General Motors отбеляза приблизително 1% ръст на продажбите, според запознати, сравнено със спад от 2%, който беше очакван.

Следващият най-голям конкурент Ford Motor отчита 7% спад в продажбите, но посочи, че общите продажби в индустрията би трябвало да са достигнали най-малко 17,5 милиона годишно - над очакванията на икономистите от 17,2 милиона.

Подкрепени от Вашингтон и Пекин, които сигнализираха за тримесечно примирие в търговската война през уикенда, акциите в двете компании се увеличиха с над 4,5% в Ню Йорк.

"По отношение на макроикономическите перспективи, Ford беше оптимистично настроен на месечните си продажби, което предполага относителна гъвкавост на потребителите в условията на нарастващи лихвени проценти", каза анализаторът на JP.Morgan Райън Бринкман.

Продажбите в САЩ се очакваше да паднат за втора поредна година, тъй като по-високите лихвени проценти и тарифите повишиха цените в момент, когато много собственици на автомобили вече са заменили своите по-стари автомобили.

Продължаващият бум в продажбите на SUV продължава да помага на производителите на автомобили и през ноември традиционно се възнаграждават усилията на дилърите за наличностите си преди новата година.

Honda и Toyota отбелязаха спад - съответно с 9,5 и 0,6%, но Fiat Chrysler, чиито продажби се увеличиха заради продажбите на джипове и SUV, нараснаха със 17%.

Производителите на автомобили, включително Ford, са намалили производството на традиционни леки автомобили поради спадане на продажбите, като постепенно се преместват към по-големи SUV и камиони, които имат склонност да са по-изгодни.

Преди месец Ford пренасочи работници към няколко от своите заводи, за да отговори на нарастващото търсене на пикапи и големи SUV.

Honda обяви, че продажбите ù са паднали с 9,5% до 120 534 превозни средства, което удвоява темпа на спад заради слабите обеми на леки автомобили като Civic.