Unilever засилва индийския си бизнес с придобивания за $3,9 млрд.

Ивана Тодоровска 03 декември 2018
GSK GSK

Unilever засилва присъствието си в Индия, като купува бизнеса на GlaxoSmithKline за напитки в сделка за $3,9 млрд. В него влизат популярните марки хранителни напитки Horlicks и Boost, които представляват голяма част от пазара.

Сделката, обявена в понеделник, реално ще слее Unilever и GSK в Индия - Hindustan Unilever и GSK India. GSK ще задържи 5,7% от акциите в Hindustan Unilever, след като сделката приключи, предаде CNN.

Малцовата напитка Horlicks се позиционира като хранителен продукт за деца в Индия, където доминира от години. Марката представлява 45% от пазара на хранителни напитки в Индия през 2017 г., според консултантската фирма RedSeer. Това е три пъти повече от дела на най-близкия конкурент Bournvita, собственост на производителя на Oreo - Mondelez International.

Другата популярна напитка, която Unilever ще придобие, е Boost. Тя има подписани споразумения за реклама с някои от най-големите спортни знаменитости в Индия.

С двете марки GSK държи над 60% от пазара на хранителни напитки в Индия, според RedSeer.

Unilever ще изкупи и бизнеса на GSK и в Бангладеш, както и правата на марката за "някои други територии" на цена от 566 милиона долара (723 милиона долара).

Сделката отразява натиска върху световните компании да инвестират в бързо развиваща се икономика на Индия, включително и в сектори като търговия на дребно, потребителски стоки и технологии. Големи имена, включително Ikea, Walmart и Amazon, инвестираха милиарди в страната през последните години.

GSK заяви, че ще използва постъпленията от продажбата на Unilever, за да запази другите си здравни продукти в Индия, включително лекарства без рецепта.

Сделката все още трябва да бъде одобрена от акционерите на Hindustan Unilever и GSK India, както и от индийските регулатори. Очаква се тя да приключи до края на 2019 г.