12 млрд. долара бяха изтрити от криптопазара

Николай Нейчев 03 декември 2018
Биткойн и блокчейн Биткойн и блокчейн

Докато някои си почиваха по време на уикенда, пазарът на криптовалути остана силно волатилен и отново отбеляза резки промени в стойностите. За разлика от последните 2 дни на миналата седмица, когато голяма част от виртуалните пари регистрираха ръстове, сега пазарът тръгна надолу.

В последните 24 часа бяха изтрити 12 млрд. долара от пазара, а основният бенчмарк – биткойн отново падна под 4000 долара. Той не можа да запази позитивната инерция от края на миналата седмица, когато се движеше възходящо към 4200 долара и нагоре. В понеделник сутринта той загуби 6% от стойността си.

Това традиционно веднага се отрази на всички останали алт-койни. Ripple, който вече стабилно е валутата с втора по големина пазарна капитализация се понижи с 3%, колкото и етериум.

Очаква се с интерес как възстановяването на американския традиционен фондов пазар ще се отрази на търговията на криптовалути. След установяването на примирие в търговската война между САЩ и Китай всички пазари отбелязаха положителен тренд и цените на акциите навсякъде по света се повишиха.

В същото време обаче търговията с криптовалути е доказала, че понякога взема напълно необосновани посоки. Ето защо анализаторите припомнят, че ако цената на биткойн продължи да пада и достигне 3000 долара, е напълно вероятно да станем свидетели на нов анти-рекорд за годината. Досега най-ниското ниво на цената на биткойн бе 3600 долара на 25 ноември, което е най-ниската му стойност от средата на септември 2017 г. Приблизително тогава двете чигагски фондови борси обявиха, че ще стартират фючърс продукт върху цената на биткойн и провокираха масовата истерия, която доведе до лавинообразното поскъпване на биткойн до 20 000 долара през декември 2017 г.