Брюксел очаква Италия да надхвърли 3% дефицит през 2020 г., облигациите на страната се сринаха

Николай Нейчев 08 ноември 2018
Италия Италия

Италия няма да успее да балансира финансовото си състояние и ще регистрира бюджетен дефицит, възлизащ на 3,1% от брутния вътрешен продукт на страната през 2020 г. Това показва есенната прогноза на Европейската комисия, публикувана днес, и е основната причина защо ЕК отхвърли бюджета на страната за следващата година. Според изискванията на ЕС страните от еврозоната нямат право да генерират бюджетен дефицит над 3% от БВП на страната.

Италия е сред страните в ЕС с най-висок външен дълг, надхвърлящ 130% от БВП на страната, докато изискването за еврозоната е 60%. Новото евроскептично правителство на Италия обаче предложи бюджет, в който са заложени големи разходи, най-вече поради понижаването на пенсионната възраст в страната. Бюджетът беше отхвърлен от ЕК и сега става ясно защо – анализите на ЕС сочат, че с подобни разходи финансовото положение на Италия не само няма да се стабилизира, но и външният дълг на страната ще продължи да нараства.

Според финансовият министър на Италия Джовани Триа ЕС имат техническа грешка в изчисленията на прогнозата си. Той потвърди прогнозата си, че дефицитът няма да надхвърли 2,4% през 2019 г. и 2,1% през 2020 г.

Пазарите обаче не искаха да го послушат и реагираха негативно, като държавните облигации на Италия достигнаха доходност от 3,4%, като разликата с бенчмарковите германски книжа вече е 2,94 процентни пункта. В червено се оцвети и водещият индекс на италианската борса FTSE Mib, който понижи стойността си с 0,5%, въпреки че през последните дни, а и днес сутринта преди обявяването на прогнозата се движеше позитивно.