Български компании сключиха договори за износ в Китай на стойност 30 млн. евро

Николай Нейчев 08 ноември 2018
Китай Китай

Български компании от хранително-вкусовата и козметичната промишленост подписаха договори за износ за над 30 млн. евро само врамките на първите дни на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.

В бизнес делегацията влизат представители на 32 български компании-изложители, представящи своите стоки и услуги в секторите - хранително-вкусова промишленост, козметика.

Още в първите дни на изложението български фирми са осъществили множество директни продажби и контакти с потенциални китайски партньори - дистрибутори на козметика, храни и напитки. Подписани са вече няколко предварителни договора за трайна дистрибуция, съобщиха от икономическото министерство, което е част от делегацията.

Износът на България за Китай възлиза на 420 млн. евро към края на месец август, за който последно има данни. По този начин азиатската страна е вторият най-голям вносител на български стоки и услуги след Турция (износ, възлизащ на 1 млрд. евро), когато се гледат данните за експорта извън Европейския съюз. В рамките на ЕС България изнася повече продукция единствено за Белгия (515 млн. евро), Германия (2,4 млрд. евро), Гърция (1 млрд. евро), Италия (1,4 млрд. евро), Румъния (1,35 млн. евро) и Франция (620 млн. евро).

В тазгодишното първо издание на Китайския международен панаир за вносни стоки участват над 130 държави, а българското национално участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство на икономиката. Над 3 600 международни компании ще проведат дискусии и B2B срещи с над 400 000 търговски компании от Китай и страни отвъд океана.