Сан Франциско въвежда данък за IT-гигантите, който ще е в полза на бездомните

Лидия Делирадева 08 ноември 2018
Бездомник Бездомник

На 6 ноември в САЩ се проведоха междинни избори и цяла поредица от референдуми, като един от най-обсъжданите беше в Сан Франциско. Там избирателите гласуваха включително по въпроса за бездомните. 60% са гласували, за това големите корпорации да плащат повече данъци, за да се реши този проблем.

Компаниите с годишни приходи над 50 милиона долара ще плащат средно 0,5%, за да подкрепят бездомните.

Авторите на проекта се надяват с помощта на новия данък да съберат 300 милиона долара за година.

На тази идея се противопоставят на основателя на Twitter Джак Дорси, Пол Греъм от Y Combinator, компанията Lyft и други. Инициативата обаче има и силни поддръжници. Милиардерът Марк Бениоф - главния изпълнителен директор на Salesforce.com - е похарчил 7 млн. долара, за да започне кампания в подкрепа на новия данък, съобщава San Francisco Chronicle.

Бениоф и неговият екип се надяваха, че инициативата ще спечели повече от 2/3 от гласовете. В този случай техните опоненти не биха имали възможност да оспорят въвеждането на нов данък. Сега, най-вероятно, събирането на пари от технокорпорациите няма да започне скоро.

За Сан Франциско бездомните са един от основните проблеми на града. Туристите и местните жители всеки ден виждат по улиците хиляди наркомани, неуравновесени маргинали и просто хора, които живеят в палатки. В обществото няма консенсус по въпроса дали този проблем може да бъде решен само чрез увеличаване на финансирането - дори със стотици милиони долари.

Подобна инициатива преди това се бе провалила в Сиатъл. Там се опитаха да наложат „данък върху Amazon", но предприемачите организираха кампания срещу това решение и властите го оттеглиха.

Великобритания също обяви, че въвежда данък върху приходите, генерирани от технологични компании на нейна територия. Това е първият опит на държава да осъвремени данъчното си законодателство спрямо промените, съпътстващи дигиталната епоха.

Темата за данъците за технокомпаниите стана доста популярна в последно време. Основателят на Microsoft Бил Гейтс е уверен, че автоматизацията на производството ще трябва да бъде балансирана чрез увеличаване на данъците и с течение на времето тяхната структура ще се промени радикално.