Смяната на главния прокурор на САЩ подкрепи акциите на компаниите за марихуана

Ивана Тодоровска 08 ноември 2018
Джеф Сешънс Джеф Сешънс

Акциите на големите компании за марихуана скочиха, след като главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс беше сменен след месеци на обществена критика от страна на президента Доналд Тръмп.

Канадската компания Tilray затвори с ръст 30%, докато Canopy Growth и Aurora Cannabis нараснаха съответно с 8,1% и 9%. Cronos Group добави 8,4% към пазарната си оценка, съобщава CNBC.

„Ако имате акции в канабиса, сте щастливци. Той беше най-голямата пречка за разширяването на националния разговор по темата", коментира Арт Хоган, главен маркетингов стратег на B. Riley FBR.

Сешънс е дългогодишен противник на опитите за легализиране на марихуаната. По-рано той премахна забрана от времето на Барак Обама, която не даваше правомощия на властите да преследват търговията с марихуана в щати, в които лекарството е законно. Бившият главен прокурор реши да остави в ръцете на прокурорите решението за това какво да се прави, когато държавните правила противоречат на федералните закони за наркотиците.

Оставката на Сешънс идва след решението на живеещите в щата Мичиган да се разреши притежанието, използването и отглеждането на марихуана от лица над 21 години. Вече ще бъде позволено на физическите лица да притежават и използват марихуана и храни, включващи марихуана, както и да отглеждат до 12 растения за лична консумация. Одобреният закон налага лимит от 283 грама за марихуаната, съхранявана в домашни условия и до 709 грама в затворени контейнери на охранявано място.