Демократите са мнозинство в Камарата на представителите - какво значи това за бизнеса

Ивана Тодоровска 08 ноември 2018
Доналд Тръмп Доналд Тръмп

След междинните избори в САЩ преди ден, демократите вече са мнозинство в Камарата на представителите в Конгреса. След осем години малцинство те получават 223 места, а републиканците 197.

Какво означава този резултат за пазарите

Разделеният Конгрес може да бъде позитивен към акциите, тъй като подкрепя статуквото. Дългосрочната перспектива за растеж би трябвало да остане непроменена, а амбициите на републиканците за индивидуални данъчни облекчения е малко вероятно да се сбъднат, пише в анализ по темата Forbes.com.

Докато намаляването на данъците може да доведе до краткосрочен растеж, има риск от прегряване на икономиката, което да доведе до по-агресивни повишения на лихвите от страна на Федералния резерв. Удължаването на данъчните облекчения допълнително би увеличило дълговата тежест, като в крайна сметка ще се отрази на разходите за заеми.

Краят на републиканския контрол над Конгреса може да доведе до малко по-слаб долар. Изтеглянето от валутата обаче би поддържало износа на САЩ по-конкурентен и като цяло би подкрепило приходите на Standard & Poor's 500.

Новият Конгрес и бизнеса

Камарата на представителите, водена от демократите, може да настоява за увеличаване на минималната работна заплата, контролиране на цените на лекарствата и увеличаване на разходите за инфраструктура. И трите политики би трябвало да бъдат посрещнати с известна подкрепа, особено от президента Тръмп в навечерието на президентските избори през 2020 г.

Минималното възнаграждение се превръща в значителен проблем. Amazon неотдавна обяви увеличение на минималната си заплата на $15 на час и насърчи другите да последват примера. Това беше отчасти в отговор на критиките към нейните бизнес практики от Белия дом и бившия кандидат за президент Бърни Сандърс. Компанията обеща да лобира за увеличаване на федерална минимална заплата от 7,25 долара. Дори Конгресът да не подкрепя увеличението, значимият политически натиск и затрудненият пазар на труда биха могли да доведат до повишение.

Разходите за здравеопазване и ценообразуването на лекарствата вероятно ще бъдат разгледани внимателно от ръководена от демократите Камара. Ескалиращите цени на лекарствата са обект на критики от страна на президента, така че има известна двупосочна подкрепа за ограничаване на увеличението. Отделни сектори като биотехнологиите и фармацевтичните продукти се оказват най-уязвими спрямо евентуален контрол върху цените. Въпреки това, сериозното смущение в здравеопазването е малко вероятно.

Докато Доналд Тръмп планира преизбирането си, евентуална патова ситуация в Конгреса вероятно няма да доведе до значителни победи, които да подпомогнат плановете му. Вероятно той ще се концентрира върху изпълнителните си правомощия, чрез които да въздейства върху търговията и националната сигурност.

Независимо от мнозинството на демократите в Камарата, президентът Тръмп остава непредсказуем фактор за инвеститорите. Растежът и пазарите в крайна сметка биха могли да пострадат, ако напрежението с Китай и Иран се засили. Геополитическите грешки могат да доведат до следващата рецесия по-рано от очакваното.