Борсовият оператор BrokerTec напуска Лондон заради Брекзит

Лидия Делирадева 08 ноември 2018
Брекзит Брекзит

Лондонското Сити получава още един удар заради Брекзит. CME Group Inc. оттегля от Лондон своя европейски бизнес - BrokerTec Europe - най-големият в региона. Борсовият пператор иска да има гаранции, че след тежкия Брекзит без сделка континенталните клиенти ще могат да продължат да работят с BrokerTec.

Това решение е първият пример за оттеглянето на голям финансов играч от Великобритания.

Докато всяка голяма организация подготвя резервни варианти на територията на Европейския съюз, CME Group е първата, която прехвърли съществуващия си бизнес от Лондон в континенталния европейски град Амстердам.

„Всички наши деноминирани в евро облигации и репо сделки ще се преместят в Амстердам", казва Джон Едуардс - изпълнителен директор на BrokerTec Europe - в интервю за Bloomberg. „Не видяхме никаква полза от разделянето на ликвидните пулове. Нашият бизнес в Обединеното кралство няма да може да предоставя услуги на европейски клиенти", допълни той.

BrokerTec не са единствените, които се готвят за най-лошото. BNP Paribas SA планира да прехвърли от 85 до 90 служители от подразделението на световните пазари в Лондон в други европейски финансови центрове в случай на твърд Брекзит.

В момента около 90 души работят в BrokerTec Europe в Лондон. Една трета от тях са управленски персонал, а останалите работят в сферата на технологиите и поддръжката. През октомври на BrokerTec се търгуваха европейски краткосрочни финансови инструменти на стойност 210 милиарда евро на ден. Този клон ще бъде прехвърлен на холандското дъщерно дружество CME, NEX Amsterdam BV. Британската BrokerTec също така осъществяваше репо сделки с високо надеждни ценни книжа за 59 милиарда евро във Великобритания. Този бизнес ще остане в Лондон след Брекзит.