Forrester: още през 2019 г. 10% от американците ще останат без работа заради автоматизацията

Лидия Делирадева 08 ноември 2018
Роботизация Роботизация

Автоматизацията е неизбежен процес и ще се активира още повече през 2019 г. През следващата година 40% от компаниите в САЩ ще имат роботи или софтуер, които ще изпълняват задачите на хората, се съобщава в доклад на Forrester Research.

„Преди да се създаде истински изкуствен интелект, който ще „пенсионира" човечеството, са нужни поне 100 години", отбелязват анализатори. „Въпреки това, практическото приложение на изкуствения интелект (ИИ) вече е реалност".

Машинното обучение вече е необходимо в областта на интернет на нещата, чат-ботовете, текстовия анализ и автоматизацията на процесите. Ентусиазмът на бизнеса по отношение на изкуствения интелект, за който говорят и експертите на Deloitte, се изразява в нарастващото търсене на специалисти в тази област.

Парадоксално е, но на хората, които ще бъдат заменени от роботи, ще помогнат да си намерят нова работа други роботи. Изкуственият интелект при набиране на персонал ще стане често срещано явление.

Според Forrester, автоматизацията няма да доведе до безработица. Напротив, много работници ще се радват на внедряването на алгоритмите, тъй като това ще ги освободи от рутинната работа. „Днес най-успешните компании в света използват програмен код и наемат по-малко хора, отколкото техните предшественици", твърдят авторите на доклада.

Тези дни Бил Гейтс, в интервю за Nikkei Asian Review, сподели, че не вярва човекът да стане излишен, нито че поради автоматизацията ще се загуби смисъла на живота. Но според него, за да се запази мястото на човека на пазара на труда, е необходимо да се промени данъчната система. Тя трябва да насърчава работодателите, които предпочитат хората, а не роботите.

Анализатори от различни компании пишат инструкции за оцеляване в ерата на автоматизацията и публикуват списъци с професиите, при които хората ще бъдат заменени от роботи. Също така, експертите спорят, какви специалисти ще бъдат търсени в бъдеще. Има мнения, че треньорите и занаятчиите никога няма да могат да бъдат заменени от автомати.