Мазда изтегля 640 хил. дизелови коли заради проблем в двигателя

Ивана Тодоровска 08 ноември 2018
mazda mazda

Мазда изтегля от пазара около 640 хил. дизелови автомобила заради проблем с двигателя, предаде Ройтерс.

Японският производител на автомобили заяви, че ще изтегли около 230 хил. коли в страната и общо около 410 хил. бройки от чуждите пазари, с изключение на САЩ, където компанията не продава дизелови модели.

Миналата седмица конкурентната компания Subaru съобщи, че също ще свали от пазара автомобили. 400 хил. бройки в световен мащаб се оказват отново с дефект в двигателите. Разходите за изтеглянето се очаква да доведат до по-малка годишна печалба за дружеството.

Японските производители на автомобили се сблъскват с нарастване на проблемите, свързани с качеството - вариращи от дефектни компоненти до тестване на неправомерно поведение, което води до увеличаване на разходите им и повдига въпроси за контрола на качеството.

В началото на ноември стана ясно, че Toyota ще изтегли от пазара около 17 хил. бройки от модела си Scion xA, произведен между 2004 и 2006 г. заради проблеми с въздушната възглавница и електричеството.

Късно съединение може да деактивира или да пусне системата на въздушните възглавници. За да се избегнат проблеми или аварии, свързани с въздушните възглавници, собствениците трябва да се свържат с дилър на Toyota, където могат да подменят безплатно въздушната възглавница.