BMW обяви 27% спад в оперативната печалба

Ивана Тодоровска 07 ноември 2018
BMW BMW

Германският производител на автомобили BMW обяви 27% спад в оперативната печалба за третото тримесечие до 1,75 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Анализаторите в проучване на информационната агенция очакваха средните приходи преди лихви и данъци (EBIT) да достигнат 1,795 млрд. евро.

Акциите на BMW се понижиха с 2,6% в началото на търговията във Франкфурт.

BMW отбеляза, че въпреки лекото увеличение на доставките на луксозни автомобили, оперативната възвращаемост на продажбите за автомобилната индустрия се е свила до 4,4% от 8,6% година по-рано, доста под целевия диапазон от 8% до 10%.

Печалбите бяха засегнати от по-високи цени на суровините, валутнитe ефекти, по-високи провизии за гаранции, митата между Китай и САЩ и ценовата война в Европа, каза автомобилният производител.

През третото тримесечие BMW е заделила резерви от 679 млн. евро за връщане на автомобили.

BMW създава технологичен консорциум с шведския производител на акумулатори Northvolt и Belgian Umicore, за да разработи верига за производство на клетки за батерии в Европа, включително разработване, производство и рециклиране.

Миналия месец BMW предупреди, че печалбата ù преди данъци ще се понижи тази година.

Компанията имаше по-малко проблеми от конкурентите си от Volkswagen и Daimler по отношение на продажбата на автомобили, които отговарят на новия стандарт WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test), но въвеждането на правилата доведе до нарушаване на доставките и нужда от сериозни намаления на цените на някои пазари.