Френската услуга за споделено пътуване BlaBlaCar за първи път излезе на печалба

Лидия Делирадева 12 октомври 2018
BlaBlaCar BlaBlaCar

Френската услуга за карпулинг (споделено пътуване) BlaBlaCar за първи път излезе на печалба. Това бе обявено официално от компанията, в рамките на форума France Digitale Day.

Броят на потребителите на услугата във Франция надвиши 15 млн. души.

„Достигането на точка на равновесие без загуби е важно събитие за BlaBlaCar, което показва, че бързорастящите „еднорози" (компаниите, чиято стойност надвишава $1 млрд.) са част от икономическата реалност. Ние прекрасно разбираме, че за да съхраним темповете си на растеж, трябва да се фокусираме върху внедряването на иновативни решения, диверсификации и международно присътствие. Както и преди, ние се намираме в инвестиционна фаза на развитие на бизнеса", отбелязва съоснователят и СЕО на BlaBlaCar Николас Брюсон.

Общият брой потребители на BlaBlaCar по света е 65 млн. в 22 страни.

Нещо подобно са се опитвали да правят и в България, чрез сайтове като „Превозвалник", които обаче не са набрали достатъчно последователи. Основно дейността по споделено пътуване се организира чрез редица фейсбук групи, които имат десетки хиляди членове. Споделеното пътуване е услуга, която дава възможност на хората да споделят пътуването си и разходите по него, независимо дали са в ролята им на шофьори или пътници. Този тип пътуване е модерно, пести средства и предоставя прекрасна възможност не само да се намали градският трафик (ако е рамките на един град), но и за запознанства и общуване с нови хора на път за работа например.


BlaBlaCar е най-голямата в света карпулингова услуга за извършване на междуградски пътувания. Шофьорът предлага на спътниците-пасажери да си разделят транспортните разходи.

Идеята за създаване на услугата за споделено пътуване за първи път е предложена от французина Фред Мазели през 2004 г., а след една година във Франция започва да действа BlaBlaCar.