Европейските борси се сринаха до двугодишно дъно

Николай Нейчев 11 октомври 2018
Пазари на червено Пазари на червено

Европейските борси също последваха азиатските пазари и отбелязаха рязък спад при търговията днес. Това се случа след масови разпродажби на американските пазари в сряда, които доведоха до ръст на индекса на волатилността с цели 44% само в рамките на един ден.

Паневропейският Euro Stoxx 600, в който са вписани малки, средни и големи корпорации от 17 различни европейски държави, се понижи до най-ниската си стойност от ноември 2016 г. Германският DAX отвори с 2% спад, но постепенно успя да върне малко от стойността до понижение от 0,25%. Британският FTSE100 обаче отбеляза понижение от 1,4%, като така достигна най-ниската си стойност от голямата корекция на пазарите през март тази година. С около 2% се понижиха и индексите на борсите в Париж, Милано.

Причините

Пазарите бяха провокирани да започнат разпродажби заради повишаващите се лихви по облигациите. През миналата седмица лихвата по основния бенчмарк на пазарите: 10-годишните американски държавни ценни книжа, достигна 7 годишен рекорд от 3,25%. Освен това Международният валутен фонд предупреди, че „търговската война" между САЩ и Китай ще доведе до по-ниска от очакваната икономическа активност и понижи надолу прогнозата си растеж на глобалната икономика.

Противно на досегашната тенденция тези, които в последно време постоянно отбелязваха спад, днес повишиха позициите си. Акциите на гръцката банка Piraeus дръпнаха цели 7%, след като само от началото на октомври се сринаха с близо 40%.